34 éve a Tettyén
34 éve a Tettyén
Müllner & Kálmán Content Lab / 2020-07-24 ételital
1986 óta a Maszler-család üzemelteti a város legendás vendéglőjét, a Tettyét. Szerintünk ez is színtiszta helyi érték.

Ritka a harminc évet is megérő gasztronómiai vállalkozás, hiszen a szektor minden egyes tünetét magán viseli a közelmúlt magyar (gazdaság)történelmének. Az ilyen szavak ugyan már finoman homályba vesznek, mint maszek, privatizáció, netán gebin, hiszen mára a többmillió Bt. és Kft. országa lettünk. Arról nem is beszélve, hogy mindeközben hány és hány „befektetői” hely nyílt a látványos és gyors sikerek reményében. 

A Maszler család a 80-as évek közepétől e díszletek között lavírozott és máig vezeti a Tettye vendéglőt, méghozzá úgy, hogy manapság már a második generáció igazgatja a napi munkamenetet, sőt, a harmadik is már a kapuk előtt. Maszler Szabolccsal, az egyik tulajdonossal és üzletvezetővel kezdtük a beszélgetést.

Vasárnap délelőtt, nyitás előtt érkezünk. „Végre újra teltház!” – kezdjük Maszler Szabolccsal a terasz egyik kockásterítős asztalánál. Csatlakozik hozzánk Zsárácz Gyula – ahogy a család emlegeti Gyuszi bá’ –, aki az elmúlt harminc évben pincérből főpincér, majd üzletvezető is lett. „Bármikor rá merjük hagyni a boltot” – mondja a tulajdonos bemutatás gyanánt. Ahogy az összeszokott párosoknál lenni szokott, rögvest el is indul a csipkelődés, és egy horvát–sváb meccsen találjuk magunkat.

1986-tól bérli a család a Tettyét vendéglőt. Addigra már bejárták a környéket: Orfűn, Abaligeten is megfordultak, kitanulták a szakmát, amikor pedig adódott a lehetőség, éltek vele. Képzeljük el a 90-es évek német egyesítése és a vasfüggöny leomlása körüli eufórikus, újrafelfedező hangulatot, amikor is a gyökereket keresve tömött buszokkal érkeznek a német vendégek, vagy komplett focicsapatok. „Januártól márciusig minden pénteken és szombaton bál volt” – idézi föl a korabeli hangulatot a főpincér. A Maszler szülők és a tágabb család is sváb falvakból származik, így adott volt a gasztronómiai hagyomány: az akkori étlapokon megtaláljuk a toros levest, a pejslit, a baboskáposztát, a töltöttest és a szalontüdőt. Ez az erős alap nyomokban ma is szerepel a kínálatban, de rugalmasan és óvatosan a Tettye csapata is változtatott a menün. „Erről mindig sokat beszélgetünk, hiszen évtizedes törzsvendégeink keresik a sváb klasszikusokat, ugyanakkor nyitottnak kell lennünk az újabb fogásokra is, és természetesen a kínálatban ma már többféle ételérzékenységre is reagálnunk kell” – mondja a tulajdonos. Amúgy ezek az összeülések a mai napig Józsi bácsinál, Maszler Józsefnél zajlanak, aki, ha már nem is jár be naponta, de az információk folyamatosan áramlanak hozzá. 

Nemcsak az alapító-tulajdonos két fia, Szabolcs és Róbert, hanem például a főpincér fia is a csapatot erősíti, és ahogy sorolják a rokoni szálakat a konyhától a vendégtérig, egy szerteágazó családfa rajzolódik ki. Arra a kérdésünkre, hogy mitől marad együtt ennyi évtizedig egy munkaközösség, Szabolcs rávágja: „A bizalomtól működik a csapatunk. És attól a jól eltalált távolságtól, amiben van helye annak, hogy megbeszéljük, ha valakinek gondja van, de mégis tudjuk, hol a helyünk. Az elvárásokra a megfelelés a válasz egymás között és a vendégek felé is”.

Ahogy az óvatos megújulásról kérdezzük Maszler Szabolcsot, hogyan próbált egy-egy ötletet megvalósítani, átvinni az előző generáción, a válasz egyszerű: „hosszan és kitartóan kellett képviselnem” – mondja mosolyogva. Így duplázódott meg az évek során a borlapon szerepelő tételek száma vagy gazdagodott a vegetáriánus és a vegán fogások kínálata.

A Tettyében nemcsak a vendéglősök, hanem a vendégek is generációról generációra adják át a hagyományt, és minden új hullám hozzátesz annyit, amennyi egymást alakítva a haladáshoz kell. Ahogy a főpincér mondja, az ő fejében is rengeteg arc, család és a hozzájuk tartozó asztal, kedvenc fogások és szokások sorjáznak – ezt csak az évtizedes tapasztalat hozza meg, gondoljuk mi hozzá.

zene
Klubok közönség nélkül
 
zene
Run Over Dogs, The Popeye, The Midnight Barbers
 
lokál
Pécsett valósult meg az ERAS II projekt zárórendezvénye