„Dédszüleim vendéglátósok, nagyapám mérnök-feltaláló volt, és valahogy ezt az irányultságot, a kreatív alkotást hozom én is magammal” – mondja a séf, aki meg is látogatta Bicskén azt az egykori üzemet, ahol felmenőjét, az akkori Ganz Rt. egyedüli „maszek” beszállítóját még hosszú évtizedekig emlegették a helyiek. Már akkor motoszkált a fejében a gondolat, hogy jó lenne ezt a hagyományt, a saját fejlesztésű márkák ügyét továbbvinni, és olyan terméket létrehozni, ami akár generációkon is átnyúlhat.
Tanulás és fejlődés
Ákos már a 2000-es évek elejétől fejleszt termékeket, grillkolbászai az Értéktárba is bekerültek. (Most itt csak egy sóhaj erejéig állunk meg a fügével és cirfandlival készült Aranyhegyire gondolva...) A magát számos műfajban is kipróbált szakembert most újra megcsapta a mozdony füstje, hiszen egy ideje már a Pécsen idén megnyitott Matias Farm & Bistro koncepciójáért, megújuló étlapjáért, stábjáért felel, miközben „sajátmárkás” termékein is tovább dolgozik. „Koncentráció, fókusz és erőnlét kell a napi konyhai munkához, örülök, hogy ez még mindig megvan” – ad egy kis ízelítőt a kihívásairól. Mindemellett pedig, aki saját termék előállításába kezd, annak még ott van a vállalkozással járó szintén folyamatos önképzés is a napi teendői között, ahogy Lokodi Ákos is tanul, fejleszt és tervez.
Egészséges választás
Az elmúlt két éve ismét termékfejlesztéssel telt. Ennyi idő kellett ahhoz, hogy tökéletesítse a Lokodi Chef’s termékcsalád legújabb tagját. A szószok és a grillkolbászok mellé megérkeztek a fűszerkeverékek. Idén pedig elérkezett az idő a nemzetközi megmérettetésükre is. A séf hozzáértők segítségével feltérképezte a lehetséges nemzetközi szakmai versenyeket, és választása a 2017-ben, az Egyesült Királyságban alapított Nourish Awardsra esett, ami az egészségtudatos innovációt díjazza. Olyan márkák nyerhetik el a díjat, melyek egészségesebb alternatívái lehetnek más élelmiszereknek, italoknak, szépség- és bőrápolási cikkeknek. A céljuk ezzel az, hogy az egészséges életmódot mainstreammé tegyék, és elismerjék azokat a márkákat, amelyek egészségesebb alternatívákat kínálnak. Erre a díjra pályázott tehát két fűszerkeverékével, melyek mentek, láttak és el is nyerték rögvest a maximális három csillagot.
Jó arányok
Adódik a kérdés, hogy miként komponálódik meg egy-egy keverék összetevőinek a listája, hogyan kerül be, vagy éppen ki valami a válogatott keretből. „Ilyenkor természetesen maga a fűszerezendő alapanyag adja meg a fő csapást, ugyanis egy jó csirkéhez miért is kellene öt fűszernél több, ez esetben egy könnyebb húsról van szó, aminek az elkészítési ideje is rövidebb, nem kiált intenzív megoldásokért” – pillantunk be a laborba a séffel. Persze a marha vagy a bárány megint mást kíván, az All Meat Rub esetében pedig már tizenhétnél áll meg fűszerszámláló, ami azok dolgát könnyíti meg, akik biztosra akarnak menni egy feledhetetlen ízélmény érdekében. Arra a felvetésünkre, ha tanácstalanul állnánk a több méter hosszú fűszerpolcok előtt, és a választás szempontjait keresgélnénk a döntés előtt, Lokodi Ákos szerint mindenképpen az arányokban keresendő a válasz. Valóban, szinte mindent mindennel összekevertek már, ám a finom részletek mutatják meg a különbséget.
A Lokodi Chef’s webshopja mellett a Vásárcsarnokban, a Matias Delikátban magunk is válogathatunk a díjnyertes fűszerkeverékekből.