Tavaszi falatok és kortyok
Tavaszi falatok és kortyok
Müllner & Kálmán Content Lab / 2024-03-25 ételital
A téli szezon megannyi gyökere és sötét színe után – gondoljunk csak a céklára, az édeskrumplira, a sütőtökre, a gesztenyére – a március érkeztével óvatosan ugyan, de előbújnak a zöldek is.

Roppan és hersen a ress retek – figyeljük csak a hangokat: na, ugye, mennyi frissesség egyetlen mondatban! De a nyelvtörő után inkább nézzük a várva várt szupersztárokat, amik persze nemcsak szépek, hanem egészségesek is és a szervezet tél végi kimerültségén hivatottak enyhíteni. Jól ki volt találva annak idején ez a négy évszak, kár lenne érte...

A tavasz valódi és visszavonhatatlan jele, ahogy a friss zöldek a piacot is átszínezik és bekúsznak az éttermi kínálatba. Szívderítő, ahogy a melegházi vagy épp melegebb égtájakról vagy a mélyhűtőkből előkerült zöldek helyett a szezon beköszöntével a frissekből akár főfogás is lehet, de ebben a hónapban mindez még csak 1.0 kiadása a csendben hangoló szezonnak.

Gyűjtögető életforma

Ha tavasz, akkor Orfű, ha Orfű, akkor a Misina déli lejtői – folytassuk? Szóval a medvehagyma, ó, igen! A mecseki kirándulások elengedhetetlen programpontja a vadfokhagyma gyűjtése lehet, hogy aztán heteken át frissen vagy feldolgozva tányérunkra kerülhessen ez a vitaminokban gazdag, vér- és vesetisztító szuper alapanyag. Azt azért érdemes tudni, hogy „a Mecsekerdő Zrt. továbbra is a 2009. évi, az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló XXXVII. törvény értelmében jár el, mely szerint állami erdőben – nem védett területen – csak az egyéni szükségleteknek megfelelő, azaz naponta 2 kg/fő mennyiségű gomba, gyógynövény – így medvehagyma-levél is – gyűjthető külön engedély nélkül. Amennyiben valaki ennél nagyobb mennyiséget kíván gyűjteni, azt csak az erdőgazdálkodó engedélyével teheti.”

Ám aki csak a Vásárcsarnokig tervezi a kirándulást, szezonban biztosan megtalálja a standokon is. Ha viszont bármikor szívesen felidéznénk a semmi mással össze nem téveszthető ízt, akkor a Csarnokban található Mézikében bármikor vásárolhatunk medvehagyma mézet.

Éttermi megoldások

Körülnéztünk-körbekérdeztünk az éttermi konyhákban is: az a hír járja, hogy a Morzsában (Király utca 42.) a tervek szerint fölbukkanhat egy medvehagymás-komlóhajtásos kolbász (!), míg a Reggeliben (Király utca 23-25.) – szokásához híven – Gyulavári Tamás séf tervezi már a medvehagymás étlapot. Pesztójuk még mindig van, de idén persze készül majd új, és jön a gnocchi is. A pultba kerül medvehagymás pogácsa, de a salátákban is fölbukkan, no meg jön az elmaradhatatlan krémleves. Ha zöld, akkor jöhet a snidling is, ami például a Soul Kitchen (Nagyszkókói út 2.) snidlinges négysajtos gnocchi-ján virít, vagy az elmaradhatatlan medvehagymakrémleves pirított zsemlekockával, reszelt füstölt sajttal, amit a Teca Mama Vendéglőben (Darázs dűlő 15/2) kanalazhatunk.

Otthoni módszerek

A smoothie-kkal, zöldség- és gyümölcsturmixokkal gyorsan lehet sok aktív anyagot bejuttatni a szervezetbe. A legjobb, ha mindent mindennel keverünk: a salátalevelek, de a bébispenót is jó alap lehet, amibe persze pár medvehagymalevél is kerülhet. Például a madárbegy salátából, uborkából, zellerből, kiviből és egy fél banánból „összedobott” zöld ital pompás booster, és ha zöld teát is teszünk bele, alkalmas a sportolás utáni vitaminpótlásra is. Arra érdemes figyelni, hogy ha túl sok édes gyümölcsöt használunk, a gyümölcscukor- és a kalóriatartalom is magas lehet, ezért vagy higítsuk vagy csak keveset igyunk egyszerre. Tejjel, növényi tejjel és chia maggal turmixolva reggeliként is fogyaszthatjuk

 

ételital
Sima liba
 
film
Budapest Noir
 
súgó
Díjnyertes Saller