A napi ebédajánlatból, ami dicséretesen délután 3 óráig rendelhető a tábláról, még sikerült elcsípnünk a bolgárok ikonikus hideg, kapros, diós uborkalevesét, a taratort, ami tökéletes kezdetnek bizonyult a balkáni fűszeres sajttal töltött roppanós sült paprikával együtt. A macedón paprika fűszerességének finoman alájátszottak a tökéletesre grillezett padlizsánszeletek, a friss retek, az uborkaszalag, illetve a szezonhoz illő gyümölcsválogatás – szilva, körte, szőlő, alma – is. A pohárban felszolgált taratorban pedig a dió és a kapor kitűnő arányban és kölcsönhatásban működött az uborkával.
Az erős kezdés után a főételek is tartották a szintet, bár magasra repítette az elvárásokat a leves és az előétel. A kihagyhatatlan csevapcsicsi mellett a marhából és bárányból korianderrel fűszerezett köftét választottunk. Mindkét főétel „húspogácsáin” érezhető volt a szakszerű elkészítés, sem alul-, sem túlkészültek nem voltak, bár bátrabb fűszerezettséget is elbírtunk volna. Mindkét étel a Balkánról ismert változatuknál művészibb koncepcióban, tálalásban került a tányérra, ezzel kissé el is emelve a tengerparti nyaralásokon megismert csevapot és a köftét a megszokottól.
A lágyan fahéjas török rizspuding minden falatjába került valami izgalmas, hiszen a karamellizált cukor, a friss barack és a fanyar lekvár remekül kiegészítette vagy váltotta egymást.
A kávék közül mi másra készülhettünk volna, mint a törökre, ha már az ételek is hozzák a balkáni vonalat? Bírtuk volna a lassan ülepedő kávét, ami mellett az idő is másképp halad, ám ennek hiányában maradtunk a pompásan elkészített olaszos megoldásoknál.
Ferencesek utcája 32. K-Sze 11:00-22:00 (konyha: 11:30-21:00); Cs-Szo 11:00-24:00 (konyha: 11:30-22:00); V 11:00-22:00 (konyha: 11:30-21:00).
Értékelésünk: 5/5
Számla
Napi leves: 690 Ft
Macedón paprika: 1690 Ft
Csevapcsicsi tál: 1450 Ft
Köfte: 2450 Ft
Sütlac: 890 Ft
Espresso: 290 Ft
Ristretto: 290 Ft
Összesen: 7750 Ft