Hazai pezsgőtérkép
Magyarországon az utóbbi évtizedekben a legtöbb borászat pezsgőkészítésbe is fogott. Leginkább az északi borvidékeken készülhetnek jó pezsgők. Az Etyek-Budai például hagyományosan jó pezsgőkészítő térség, de Somlón, Tokajban és Pannonhalmán is szép tételeket találunk. Tehát van bőven hazai nedű, amiből lehet válogatni – kezdi a hazai körképet Richárd, de ugyanakkor hozzáteszi azt is, hogy sajnos pont a Pécsi Borvidékről jelenleg nem találunk pezsgőt a nagyobb üzletek polcain. A Pécsi Borvidék nagy része amúgy kiválóan alkalmas a pezsgő készítésére: a csomorika és a járdovány volt az a két szőlőfajta, amelyekből a múlt században a Pécsi Borvidéken készült is. Van is olyan borász a környéken, aki nagyon hisz ezekben a fajtákban, újratelepítette őket, és bele is fogott a pezsgőkészítésbe. „Remélem, egyre több helyi borászban támad majd fel a buborékos kedv” – fogalmazza meg vágyát mosolyogva a szakértő. Szekszárdon is készülnek szép pezsgők, de ott azért kevésbé vannak meg a talaj és klimatikus adottságok az állandó minőséghez. Ha a környéken maradunk, akkor nem feledkezhetünk meg Villányról sem, ahol szintén készülnek izgalmas pezsgők.
Mit milyen ételhez?
Richárd szerint a jó hír az, hogy szinte bármilyen ételhez lehet pezsgőt párosítani. Egy prosecco például önmagában is remek indítása a vacsorának, nagyszerű fogadóital, de saláták, vagy ropogós-savas üdvözlő falatokhoz is jól illik. A cava és a cremant jellegű italok a fiatalabb sajtok, felvágottak mellé passzolnak. Ahogy haladunk a sorban, az érettebb italok mellé egyre érettebb sajt is illik, itt akár már a nemespenészes sajtok is jöhetnek.
A komolyabb pezsgők mellé már komolyabb fogások dukálnak. Tésztaételek és húsok kiváló kísérője lehet például egy Kreinbacher vagy egy Sauska. De ha steak kerül az ünnepi asztalra, akkor ahhoz már érlelt pezsgőt kínáljunk, és aki egyszer összekóstolja a szaftos, vajpuha húst egy komolyabb pezsgővel, az örökre a rabja marad ennek a párosnak. Az osztriga és a champagne a gasztronómia csúcsa, klasszikus gourmet fogás. És természetesen a tenger gyümölcseinek és a halaknak is tökéletes párja a pezsgő. De ha a magyar klasszikus fogásoknál maradunk, akkor sem kell lemondanunk a buborékról, a karácsonyi halászlé mellé bátran lehet választani egy jó minőségű rosé pezsgőt.
A desszertekhez jöhet egy extra dry prosecco, citrusos sütemény mellé egy hosszabban érlelt, krémesebb pezsgő való, míg a piros gyümölcsös desszerthez rosé prosecco vagy cava passzol, egy vaníliás desszert mellé pedig egy brut nature illik.
Buborékajánlatok az ünnepekre
Habzóbor:
Ruppert Borház, Zizzzi – Villány
Pezsgő:
Bock Marcell Pezsgő, Brut Nature – Villány
Günzer Tamás, Chardonnay Brut Méthode Tradicionnelle – Villány
Schieber Borászat, Prestige Brut Méthode Traditionelle – Szekszárd
Mészáros Borház, Mészáros Secco Chardonnay – Szekszárd
Sauska Rosé Brut – Villány
A Kreinbacher Pincészet pezsgői – Somló
Kikelet Pince Brut – Tokaj