A portrék életre szólnak – Palasti Project
A portrék életre szólnak – Palasti Project
promo / 2024-02-05 lokál
A Palásti Gergő által alapított Palasti Project – ami elsősorban fotózással és videózással foglalkozik – most már Pécsett is elérhető, hiszen a négy éve Ausztriában alapított vállalkozás városunkba költözött. A portréfotózást szívügyének tekintő művésszel beszélgettünk. 

Zeneművészeti egyetemet végeztél Grazban. Hogyan kanyarodtál a fotózás felé? 

Hétéves koromban kezdtem el komolyan zenével foglalkozni és az eddig nagyjából 25 éves úton megtanultam párhuzamot vonni a zeneművészet és egyéb művészeti ágak között. A fotózás akkor kezdett el igazán érdekelni, amikor zenészként diplomát szereztem. Nem teszek különbséget a zenész és a fotós mivoltam között, ugyanolyan alázattal igyekszem egy fotósorozatot elkészíteni, mint amikor a hangszeremet kézbe veszem. A fotózás nekem éppen olyan nyelv, mint a zene, azaz pontosan az a lényege, hogy szavak nélkül hasson és kifejező legyen. Az egyetemen nagyon sok zenész barátom volt, akiket megkértem, álljanak nekem modellt. Így tudtam gyakorolni: kísérleteztem fénnyel, különböző beállításokkal, kompozíciós technikákkal és irányelvekkel, mire rájöttem, hogyan kell instruálnom és dolgoznom ahhoz, hogy elérjem azt az eredményt és minőséget, amit látni szeretnék.

Sokan ódzkodnak attól, hogy kamera elé álljanak, mondván, úgysem lehet róluk jó fotót készíteni. Mit gondolsz, bárkiről lehet jó portrét csinálni?  

„Szeretném, ha készülne rólam egy profi sorozat, de erőltetettnek érzem az egészet” – sokszor hallok ilyesmit. Van egy jó hírem: nem kell pózolni, nem kell egy objektívvel szemezni és mosolyogni! Volt olyan jelentkező, aki a fotózás kezdetéig azon gondolkodott, hogy lemondja és inkább nem jön el. Szerencsére nem így történt, mert nagyon jó érzéssel távozott és a fotóit is nagyon szereti. Nem csak hiszem, de tapasztalatból tudom, hogy mindenkiről lehet jó portrét készíteni.

Kiknek a megkeresését várod?

Nagyon szeretek családokkal dolgozni, ezen belül pedig gyermekportrét készíteni. Szerencsésnek mondhatom magam, mert számos rendezvényre hívják a Palasti Projectet és minden évben vállalok néhány esküvőt is, viszont ezeken a jeles napokon inkább filmezek. Portrézni mégis azok jöjjenek hozzám, akik úgy érzik, hogy életük olyan szakaszhoz ért, ahol meg kell őket örökíteni. Mert ezek a portrék egy életre szólnak.

Facebook: Palasti Project

Instagram: palasti_project_portraits

E-mail: palastiproject@gmail.com

Telefon: +36-30-501-7432

zene
Beat the virus!
 
lokál
Portré: Korontos Zoltán
 
film
A víz érintése