Hidratálj pécsi csapvízzel!
Hidratálj pécsi csapvízzel!
promo / 2024-03-08 lokál
Legyen szó szabadtéri fesztiválszezonról vagy téli klubkoncertekről, a friss csapvíz fogyasztása mindig a legjobb lehetőség a hidratálásra. Pláne akkor, ha olyan jó minőségű szomjoltó kerülhet a poharakba, kulacsokba, mint a Mecsekben születő, majd onnan a városi vezetékekbe juttatott pécsi csapvíz.

Az országos népegészségügyi központ legfrissebb, Magyarország ivóvizeinek minőségéről szóló jelentése szerint Baranyában még az országos átlagnál is jobb, Pécsen pedig egyenesen kiváló, 100 százalékos megfelelőségű a csapvíz minősége. A kifogástalan kvalitást többek között a TETTYE FORRÁSHÁZ laboratóriumában a tavalyi évben elvégzett több mint 16 ezer helyi ivóvíz vizsgálat is garantálja. A szakemberek több mint százféle paraméterre elemzik a csapvizet, amely gyakorlatilag a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer ma Magyarországon.

A pécsiek és a környéken élők szomját legnagyobbrészt három saját, felszín alatti vízbázisból származó ivóvíz oltja: legnagyobb arányban a város határában lévő pellérdi és tortyogói mélyfúrású kutakból termelt kiváló minőségű rétegvíz, emellett a város felett fakadó Tettye-forrás karsztvize kerül a hálózatba. Pécs város lakói már 132. éve házhoz kapják a tettyei csapvizet. Bár ezalatt az ellátó rendszer sokat fejlődött, a mecseki karsztvíz ma is meghatározó, általában a város ivóvizének 15-20%-át biztosítja. A szűkebb esztendők után 2023-ban a sok csapadéknak köszönhetően a forrás és a Mecsek gyomrában működő természetes tározó az elmúlt nyolc év legtöbb vizét adta.

Gondoltál már így rá? A csapvíz csomagolásmentes, környezetbarát termék, és olcsó is: 1 forintnál kevesebbe kerül literje.

A víztárolóknál már csapatják

A csapvíz minősége, tisztasága számos tényezőn múlik. Fontos, hogy tiszta körülmények között tárolják, mielőtt eljutna a háztartásokba. Ennek érdekében a TETTYE szakemberei évente kétszer alaposan átmossák a városi víztárolókat. A Pécsen és környékén összesen 55 helyszínt érintő művelet gondos tervezés mellett történik, hogy a leengedett ivóvizet a leghatékonyabban használják el az ellátásban. A féléves mosásokkal csaknem 50 ezer köbméter víz tárolására alkalmas teret tisztítanak meg a szakemberek.

Indul a H2 projekt

Izgalmas projektben működik együtt a TETTYE FORRÁSHÁZ a Pécsi Tudományegyetem Hidrogén Központjával. A szolgáltató és az egyetem januárban írt alá partnerségi megállapodást, amely során közösen vizsgálják a hidrogéntechnológia által nyújtott megoldásokat, így például az elektrolizálás során keletkezett oxigéngáz szennyvíztisztításban való alkalmazását. A várakozások szerint a kutatás hatalmas előrelépést jelenthet a fenntarthatóság terén. A cél a pécsi szennyvíztisztító telep innovatív megoldáson alapuló karbon-semlegessé (sőt, akár karbon-negatívvá) alakítása és mindeközben zöld hidrogén előállítása.

Hamarosan megkezdik a folyamatokat modellező laboratóriumi kísérleti berendezés építését, amelyet a tervek szerint tavasszal üzembe is helyeznek.

lokál
Először rendez Pécsett SWIMATHON-t a Pécsi Közösségi Alapítvány
 
súgó
Múzeum Utca Plusz és a római örökség
 
súgó
Szász Zsolt bábművész kiállítása