„A vendéglátás számomra személyes ügy”
„A vendéglátás számomra személyes ügy”
promo / 2025-11-14 ételital
Beszélgetés Szolyák Péterrel, a Tímár26 Pizza tulajdonosával.

Pécs belvárosában, kicsit félreesve a fősodortól, a Tímár utcában található a Tímár26 Pizza. Az a hely, amely egykor legendás házibulik színtere volt, ma Pécs egyik legjobb nápolyi pizzázójaként ismert. Szolyák Péter tulajdonossal beszélgettünk átalakulásról, újrakezdésről és arról, mit jelent számára a vendéglátás.

A hely teljesen megújult. Szándékosan szakítottál a múlttal?

Igen. Régebben a szükség hozta az egyedi megoldásokat, ma már tudatos koncepció vezérel. Gyűlölöm az átlagosat, mert unalmas. A Tímár26-ban minden részlet személyes: aki itt jól érzi magát, az az otthonomban is szívesen látott vendég lenne. A vendéglátás nálam nem szolgáltatás, hanem kapcsolat.

Sokak szerint „a vendégnek mindig igaza van”. Te is így látod?

Magyarországon még tanuljuk, hogy ez egy kölcsönös viszony. Mi az otthonunkba engedjük be a vendégeket, és azt szeretnénk, ha partnerként tekintenének ránk. Ha ez a bizalom megszületik, akkor történik meg a csoda, ami a vendéglátás lényege.

2017-ben leégett a hely. Hogyan lehetett ezt feldolgozni?

Elektromos tűz miatt porig égett mindenem. Teljesen összeomlottam. Ha a testvérem és a tulajdonos, Gőbl Tamás nem áll mellém, talán soha nem kezdem újra. De újraépítettük – és ahogy a hely újjászületett, én is. Megtanultam, hogy a vállalkozásod olyan, mint a gyereked: ha magára hagyod, elveszik.

Mit jelent ma számodra a Tímár26?

Egy folyamatosan fejlődő műhelyt. Itt minden nap új kihívás, új ötlet születik. Ha a profit lenne a cél, már rég máshol lennék. Nekem az alkotás a fontos, hogy szabad maradjak, és önazonosan adhassak valamit az embereknek.

Mi a jó pizza titka?

Az olasz konyha egyszerűségében rejlik. Néhány minőségi alapanyag, türelem és alázat. Nem szabad „elmagyarkodni” – a pizzát már feltalálták, nekünk csak tisztelettel kell követni a hagyományt.

A Tímár26 ma nemcsak egy pizzéria: egy újrateremtett élet szimbóluma. Egy hely, ahol minden fal és íz a hitről, a kitartásról és az újrakezdés bátorságáról mesél.

Tímár26 Pizza (Tímár utca 26.) H-V.: 11:30-21:00. 

A teljes interjú a Tímár26 Pizza Facebook-oldalán olvasható. 

(X)

lokál
Tettye Forrásház, MVM – Pécsi energiaszolgáltatók spórolási tippjei
 
súgó
Állati nap a Zsolnay Negyedben 
 
ételital
Fiatal pécsi mesterek 6. – Tejhely