Almalomb Coffee
Almalomb Coffee
Papp András / 2024-05-21 ételital
A Siklósi úton, egy eldugott kis üzemben nagy dolgok készülnek. Az Almalomb Coffee központja ez, ahol egy kávépörkölő és egy világszínvonalú kávékapszula-gyártósor ontja magából a finomságokat. A cég tulajdonos-ügyvezetőjével, Ásványi Ritával és az Almalomb kávémesterével, Olesnyák Benjaminnal beszélgettünk.

Az Almalomb név hallatán nem is kezdhettük volna mással a beszélgetést, mint az október 1-jén bezárt hosszúhetényi étterem témájával. „Egészen nyíltan kimondhatom, hogy egy ilyen vidéki étterem fenntarthatatlan abban a formában, ahogyan mi működtünk” – mondja Rita. „Ezért új köntöst húztunk az Almalombra. Azt a funkcióját erősítjük, ami az eredeti elképzelés is volt, azaz különleges eseményekre, előre szervezett programokra fókuszálunk, minőségi szálláshellyel kiegészítve.”

A kávé-vonal alapos tervezés után került képbe. „Szerettünk volna egy olyan terméket, ami nincs kitéve a helyi korlátoknak, viszont tud működni az Almalomb márkanév alatt a Zöld Michelin csillaghoz hű értékrend mentén. Emiatt fontos számunkra a fenntarthatóság és a minőség, és az is, hogy valamilyen módon kapcsolódjunk a gasztronómiához. Ebből lett a piacvezető olasz kávéfeldolgozó technológiára épülő kávépörkölő és kapszulázó üzemünk, ahol szemes és őrölt kávékat, valamint otthon komposztálható Nespresso-kompatibilis kávékapszulákat gyártunk, teljesen lebomló csomagolóanyagokkal.”

Mint minden terméknél, itt is roppant fontos az alapanyag, kávé esetében pedig kifejezetten kulcskérdés. „Azt tűztük ki célul, hogy a legtöbb fogyasztóhoz eljuttassuk a magas minőségű kávé élvezetét. Bőven van potenciál abban, hogy egy jó minőségű és jó ár-érték arányú, egyszerűen elkészíthető kávéval megtaláljuk az átlagos kávéfogyasztókat” – mondja Benjamin. Ennek mentén dolgoznak arabica kávéval, de nem ugranak el a robuszta elől sem – termékpalettájukat érdemes megnézni weboldalukon (www.almalombcoffee.com), ahonnan természetesen rendelni is lehet.

Szabad kapacitásuk függvényében vállalnak bérgyártást is, azaz, akinek van saját kávéja, azt bekapszulázzák, vagy aki szeretne saját kávémárkát, a beszerzéstől a csomagolástervezésig mindenről gondoskodnak. Technológiájuknak köszönhetően akár csak kétezer kapszulát is le tudnak gyártani. „Most például oroszlánsörény gombakivonattal adalékolt alumínium kávékapszulát fejlesztünk egy holland vevőnek” – mondja Rita, de Benjamin gyorsan hozzáteszi: „Legális gombára kell gondolni, amit mikrodózisban rendszeresen fogyasztanak Ázsiában. Ezeknél tudható, hogy hány milligrammnyi gomba koffeinnel párosítva milyen kognitív funkciókat erősít fel. Amit most tesztelünk, az a koncentrációt segíti, de lesz olyan is, ami chillbe visz el.”

Tudtad?

Pécsett csak a Made in Pécs Caféban tudtok Almalomb kávét fogyasztani! Sőt, kávékapszuláikból is vásárolhattok.

 

zene
Bohemian Betyars, Nemes „Kölyök” Gábor
 
súgó
Jarmeczky–65
 
zene
VHK