A madarak és fák napja
A madarak és fák napja
szerk / 2024-05-10 lokál
A madarak és fák napját először 1902-ben Chernel István ornitológus szervezte meg, ráirányítva a figyelmet a minket körülvevő élővilág védelmének fontosságára.

Két évvel később, 1904-ben a mecseki Kárász településen jött létre az Első Magyar Fészekodú- és Madáretető-készülék Gyár is, ahol mesterséges faodvak és madárvédelmi eszközök készültek.

Számos élőhelyen előfordul, hogy az odúlakó madarak minden szükséges életfeltételt megtalálnak, kivéve a természetes fészkelési lehetőségeket, az odvakat. Ezeken a területeken – például fiatalos erdők, felújítás alatt lévő erdőterületek, mezővédő erdősávok, parkok – kiemelt szerephez jut a mesterséges odútelepek létrehozása. Az ily módon megtelepedett madárfajok jelenlétükkel színesítik a meglévő életközösséget. Rendkívül fontos szerepük van a rovarkártevők elleni védekezésben is. Gondoltad volna? Egy költő madárpár a csemetéinek több tíz kilogrammnyi, különféle fejlődési állapotú rovart és pókot gyűjt.

Az odútelepekről és típusokról még több érdekességet kínál a MecseXplorer kiállítás. További információk: mecsekerdo.hu/okoturizmus/mecsek-discovery-center

ételital
34 éve a Tettyén
 
ételital
A megkerülhetetlen zöld
 
ételital
Hidegen, keverve