Egy pécsi francia a párizsi olimpiáról
Egy pécsi francia a párizsi olimpiáról
Papp András / 2024-06-10 lokál
A több mint 20 éve városunkban élő pécsi/francia jóbarátunkkal, a Psycho Mutants oszlopos tagjával, Jehan Paumeroval beszélgettünk a párizsi olimpiáról.

Két hónappal az olimpia kezdete előtt mit lehet érezni Párizson, mennyire van olimpia-lázban a város?

Én ugyan nem onnan származom, de nemrégiben munka ügyben ott kellett töltenem egy hetet. A legjobban az érezhető, hogy mindenütt felújítások zajlanak. Taxival mentem a reptérről a belvárosba, az út majdnem másfél órán át tartott, és egyfolytában anyázott a taxis, hogy ez vagy az az út még járható volt reggel. Látszik, hogy a város mindent belead, hogy készen legyenek időben, de egyelőre csak a káosz érezhető.

A hétköznapi emberek mennyire érzik magukénak az olimpiát?

Sokan nyűgként élik meg, ám rengetegen kihasználják a helyzetet, ezért például a lakhatás kifizethetetlenné vált az olimpia idejére. Van, aki akár napi több ezer euróért adja ki a lakását. Emellett megtudtam, hogy 2,20 euróról 4 euróra fogják megemelni a metrójegy árát, és semmi garancia nincs arra, hogy az esemény után visszaállna a 2,20-as ár.

A francia sportolók olimpiai szereplése mennyire fontos Franciaország számára? 

Minden fogadó ország azon dolgozik a felvezető években, hogy a lehető legjobban fel tudjanak készülni a hazai sportolók az olimpiára. Franciaországban sincs ez másként. Az utóbbi olimpiákon viszonylag gyengén szerepeltek a francia olimpikonok, és minden szinten (politikai szinten különösen) szeretné Franciaország, hogy jól szerepeljenek a hazai sportolók otthon.

Te mész az olimpiára?

Nem. Magyar pénztárcához mérve ez nem egy olcsó mulatság, ráadásul nyáron sokkal jobban bejön a balatoni nyugodtság, mint a párizsi nyüzsgés.

súgó
POSzT Fesztivál
 
súgó
FLÖRT a hangversenyteremben
 
súgó
Géczi Lajos – Emlékezem